Училища

Военното обучение се връща в училище

Връщане на премахнатото от училищата през 1987 г. военно обучение предвижда новоизготвеният закон за резерва на въоръжените сили, информира „Монитор“.

От догодина основните военни знания и умения ще се придобиват както в училище, така и в някои ВУЗ-ове. Разходите по обучението на учениците се поемат изцяло от държавата. Занятията ще са задължителни и ще се провеждат в последните две години от обучението.

Идеята е на депутати от управляващата политическа партия. В парламента обясняват, че стъпката е мотивирана с необходимостта хората да могат да бранят родината си при екстремни ситуации, като възникване на военен конфликт например, пише още изданието.

Председателят на парламентарната група на Герб Красимир Велчев споделя, че точно това обучение е липсвало много на хората през 90-те години на миналия век. Ако са имали знанията и уменията, те по-добре щели да се противопоставят на мутрите.

Депутатът сочи за пример и Израел, където и жениете отбиват редовна военна служба.

Тактическа подготовка и умения за стрелба с автомат Калашников, осигуряващи присъствие в доброволния резерв, ще могат да получат българите до 32 г. без чуждо гражданство, които не са осъждани. На отчет като запасняци пък ще се водят мъжете до 65 г. и жените до 60 г. Неотзовалите се на повиквателна при мобилизация ще отнасят глоба до 1000 лв.