Учители

Бил Гейтс: Глобална инициатива като “Партьори в познанието“ залага на индивидуалния подход

За едно десетилетие, Бил Гейтс помогна чрез инициативата „Партньори в познанието“ преподаването и обучението да станат по-качествени и интересни с помощта на използването на технологиите за нуждите на образованието.

Според основателя на световния софтуерен гигант Майкрософт предоставянето на ресурси за учители и ученици е по-добрият начин да се помогне, отколкото да се предоставят безплатни устройства или някой да бъде научен на „А и Б“ в компютрите.

Бил Гейтс продължава работата по проекта. Днес беше обявено, че нови $ 250 млн. ще бъдат инвестирани от Майкрософт в инициативата в следващите пет години.

С Бил Гейтс разговаря вицепрезидента по въпросите на образованието в компанията Антъни Салсито, а интервюто е публикувано в сайта му – Daily Edventure.

Антъни Салсито: Вие помогнахте за започването на „Партньори в познанието“ преди десет години. Днес тя обхваща 200 млн. преподаватели и учащи се от 119 страни, които са се фокусирали върху изграждане капацитета на учителите, с помощта на който да се развият уменията на учащите и така да са по-добре подготвени за предизвикателствата на 21-ви век. Спомняте ли си вашите най-ранни цели, когато създавахте програмата?
Бил Гейтс: Като лидер в технологичната индустрия мислихме доста в края на 90-те и в началото на новия век за това как да подобрим образованието на световно ниво. Знаехме, че то е крайъгълния камък за всяка социална и икономическа възможност. Бяхме наясно, че простото раздаване на софтуер и предлагане на курсове за компютърно обучение не може да постигне желаните от нас промени. Но в същото време знаехме, че не е възможен и универсален подход, който да сработи при една такава глобална инициатива. Така че първата ни цел на програмата беше да създадем интегриран набор от ресурси, които да могат по-лесно да се приспособяват на местно ниво, за да се увеличат технологиите в училищата, да се насърчат иновативните подходи за педагогика и професионално развитие на учители.

Антъни Салсито: С кои образователни проекти сте най-горд?
Бил Гейтс: Финансирането на един подобен проект преди десет години беше смело, амбициозно, но честно казано и доста рисковано начинание. Днес обаче обявихме финансиране за още пет години напред, което е доказателство за успеха му. При подобни мащаби не всички елементи работят еднакво добре, но „Партньори в познанието“ е успех, за който работихме усърдно.

Антъни Салсито: Пътувате по целия свят. Какво мислите за предизвикателствата и възможностите пред образованието?
Бил Гейтс: Аз бях щастлив да имам добри учители, които ме научиха да харесвам самото учение и ме насърчиха да опитвам нови неща като експеримента с компютрите. Много от младите хора днес не разполагат с тази възможност, най-често заради икономическото положение на мястото, където живеят. Изследванията са доказали, че ефективността на учителя е най-важният фактор за това дали един ученик ще успее в училище. „Партньори в познанието“ е фокусиран върху това, с помощта на високите технологии и ефективни практики на преподаване да се обгрижва и вдъхновява всеки учащ се. Става дума за учители и ученици от развиващи се страни, където те се сблъскват с много житейски предизвикателства. Тези училища, които по една или друга причина нямат досег до новите технологии трябва да стават все по-малко и да се търсят начините и възможностите те да им бъдат набавени. Това, което направихме в тази насока е истински напредък, но имаме да извървим дълъг път.

Антъни Салсито: Какво ще ни посъветвате за следващите десет години на „Партньори в познанието“ или мен специално, тъй като работата по увеличаване на партньорствата с преподаватели и училища по цял свят продължава?
Бил Гейтс: Не съществува универсален метод за подобряване на образованието. Това, което работи добре в дадена страна или регион, зависи много от уникалните за нея културни и икономически обстоятелства. В същото време обаче ние сме се научили да индентифицираме и измерваме ефективното обучение, което помага на учителите да подобрят професионалните си качества. Предизвикателсто и възможност на „Партньори в познанието“ е да продължи да е обучаваща организация, тъй като работи с цел да даде възможности на преподавателите и учениците.

Антъни Салсито: Майкрософт е основана тогава, което беше твърде смело да се мисли за компютър във всеки дом или всяко работно бюро. Ние все ище работим това да се превърне в реалност в световен мащаб, но проектите в образованието все повече включват и таблетите. Какво според вас ще е въздействието върху обучението на тази тенденция?
Бил Гейтс: Когато е готова, една технология определено може да помогне на учителите да са по-ефективни, а обучението да е по-интересно. В момента ставаме свидетели на истинска експлозия в ползването на Интернет за излъчване на учебни лекции и програми, както и за споделяне на документи. Възможностите за създаване на по-интригуващ и интерактивен метод на обучение са много. Включително и за персонализирано обучение, в което учител и ученик са в обратна връзка в реално време. „Смесеното обучение“, което съчетава най-добрите черти на класната стая и онлайн обучението все още е в процес на разработка, но този процес е важен и много вълнуващ. Едва докосваме повърхността, когато става дума за ползването на социалните мрежи за увеличаване на сътрудничеството между учители и ученици. Намираме се в необикновен период на промяна в образованиеъо. Надеждата ми е, че „Партньори в познанието“ ще продължи да работи качествено и ефективно и в следващите години, както го прави в последните десет.

Още по темата