Учители

Баскетболисти станаха учители в инициативата „Аз обичам спорта“

Часът по физическо възпитание и спорт на треньора Георги Младенов и играча на Левски Арън Харпър се превърна в истинска баскетболна фиеста за възпитаниците на четири столични училища – 24-то СОУ „Пейо Яворов“, 95-то СОУ „Професор Иван Шишманов“, 143-то ОУ „Георги Бенковски“ и домакинът 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“.

Турнирът бе част от кампанията „Аз обичам спорта“ на Министерството на физическото възпитание и спорта.

Ученици от ІV, V и VІ клас имаха невероятната възможност да се срещнат едновременно с двамата големи бакетболисти, които макар и от различно поколение, обединени от любовтта си към баскетбола, подкрепиха усилията на МФВС да популяризира спорта сред подрастващите. Младенов и Харпар влязоха като преподаватели по физическо в 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“ и организираха емоционален турнир по стрийтбаскет, който ръководеха лично. 8 отбора от момчета и 4 отбора от момичета премериха  сили и показаха, че баскетболът не им е чужд.

Жоро Младенов награди момичетата – призът остана в 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“. Второто място бе за младите дами от 143-то ОУ «Георги Бенковски», а третото за втория отбор на 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“.

Арън Харпър връчи купата и златните медали на момчетата. Шампион стана отборът на 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“, със сребърни медали се окичиха учениците от 95-то СОУ „Професор Иван Шишманов“, а с бронзиви отличия възпитаниците на 24-то СОУ „Пейо Яворов“.

Всички участници в турнира бяха доволни, защото споделиха един интересен, различен и запомнящ се час по физическо възпитание. Двамата големи разписаха десетки картички и стикери с лика на спортуващите човечета Здравко и Здравка, талисмани на кампанията. 

Освен купи и медали за победителите, МФВС осигури спортни пособия за четирите училища, а имeнитите баскетболисти оставиха своите автографи върху оранжевите топки за спомен на учениците.

„Винаги съм заинтересован да помагам на децата и да участвам във всичко, което може да накара едно дете да играе баскетбол и да практикува спорт. Инициативата на МФВС е прекрасна, това е една много добра идея и трябва да се прави по-често. По този начин децата ще се запалят да спортуват, а няма да стоят пред компютрите и да се обездвижват. Много се надявам, че някой ден някое дете, от тези които днес са тук, само заради това, че са се докоснали до мен или Георги Младенов, ще започнат сериозно да се занимават с баскетбол“, каза след турнира Харпър. Той изрази надежда, че някой ден  от това игрище може да тръгне следващата истинска звазда, която ще знае, че е започнала от досега си с него.

Жоро Младенов се присъедини към думите на синия топреализатор и подчерта, че вече 40 години се занимава с баскетбол и е нужно хора като тях да подкрепят такива кампании, затова с удоволствие се включва в нея за втори път.

„Похвална е инициативата на МФВС за популяризиране на спорта. Тя трябва да продължи. Децата прекарват 10% от времето си в училище, за хранене, сън, а останалите 90% са стоене пред компютъра. Не може само училище и Google, трябва и спорт“, ясно подчерта Младенов.

За втора година часовете по физическо възпитание на Националната кампания „Аз обичам спорта“ срещат големи спортни звезди с деца от родните училища. Инициативата поражда незабравими мигове не само за учениците, но и за техните преподаватели, които с любов и търпение показват тънкостите на техния спорт, ползата от физическата активност и смисъла от системни спортни занимания. С широко отворени очи децата следят всяко движение на своите кумири и с уважение, респект и възхита попиват техниките в спортната игра.