Ученици

Янка Такева: 12% от децата у нас са неграмотни

„Веднага след грипната ваканция ще направим обстойна проверка на въпросното училище. Наши представители ще влизат внезапно в час и ще проверяват каква е ситуацията. Това няма да се прави само в показаното от вас училище”, каза в предаването „Здравей, България” Христо Андреев, началник на Регионалното управление на образованието.

Той коментира разследването на репортера на NOVA Глория Николова, от което стана ясно, че в основното училище в софийското село Хераково, от дванадесет ученици по дневник в час е само един, а училището взима бюджет за всяко дете.

По думите му работата с ромския етнос е доста трудна. „За да има ефект, трябва да се обединят усилията на всички институции”, смята Андреев. Според него когато повече хора и институции имат отношение към проблема, нещата ще се променят.

„Тръгваме в много грешна посока. Има нещо сбъркано в политиката на Министерството на образованието”, заяви от своя страна Янка Такева, която е председател на Синдиката на българските учители.

По думите й, 12% от децата у нас са неграмотни. „Къде са социалните служби, службите за закрила на детето? Защо тези 50 деца не са в близките училища в „Люлин”, където живеят, а са изпратени в това училище? Защото никой не иска в неговото училище деца от ромски произход”, смята експертът.

Според нея трябва да има промяна и в делегираните бюджети и да се дават на базата на реалните деца в училище.

Другата промяна, която трябва да се направи, е детските надбавки и социалните помощи да се дават от социален работник в училището. „Ще се назначи човек, който ще изплаща парите само на родители, чиито деца посещават училище. Този служител ще знае, кои деца са в час и кои не, както например е в Израел”, даде пример Такева.

Според нея проблемът няма да се реши, ако директорът бъде уволнен и училището бъде затворено.