Учители

Янка Такева: Учителите трябва да говорят с децата за всичко

Учителите трябва да говорят на езика на децата, които обучават, споделя в интервю за „Стандарт“ преизбраната шефка на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Учителите трябва да говорят с децата за всичко, включително и за Лейди Гага, ако се наложи. Обикновено децата си говорят за такива неща с по-младите учители“, коментира Такева. Тя е категорична и за това, че те трябва да държат на това, учениците да не зубрят уроците си, а да разсъждават, да се интересуват и да търсят допълнителна информация.

Тя отново припомня, че от Синдиката ще настояват за увеличение на заплатите на учителите с минимум 10%. Такева смята, че между 1000 и 1100 лв е добра заплата за начинаещ учител, която може да го мотивира да влезе в системата. В момента преподавателите под 29 г. у нас са едва 3% от всички.

Децата нямат амбиции, а очевидно и семейната среда не помага, за да се получат по-високи оценки на НВО и ДЗИ, смята още Такева.

„Би трябвало в Закона за училищното и предучилищното образование и в Наказателния кодекс да залегнат санкции за родители, които възпрепятстват децата си да завършат поне седми клас. Образованието до 16 г. у нас е задължително и безплатно. При социално слаби родители се предлагат безплатен транспорт и учебници до седми клас, безплатни закуски, отпускане на целеви средства за ученически пособия, целодневно обучение със самоподготовка и т.н.“, коментира още шефката на Синдиката.

Прочети цялото интервю