Институции Учители

Янка Такева: Увеличава се броят на младите учители

Ръстът на младите учители в системата на средното образование е 16%, заяви в ефира на Радио Благоевград Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

За следващата учебна година броят им ще нарасне с близо 5 на сто, прогнозира Такева. Тези резултати се дължат на по-доброто финансиране на системата – по-високи работни заплати и по-модерна училищна среда. Трябва да се работи за повишаване на статуса и авторитета на българските учители, категорична е Янка Такева.

Висшето образование у нас все още подготвя добри педагогически кадри. Такева препоръча, работна група да изработи единен стандарт за обучение на педагози в страната. Според синдикалния лидер, бъдещите учители трябва да се учат и чрез стаж в реална работна среда, за което са нужни повече часове по практика.

Факултетът по педагогика в ЮЗУ “Неофит Рилски“ е най-старият във висшето училище, припомни в ефира на Радио Благоевград деканът доц. Янка Стоименова. В него се обучават приоритетно предучилищни педагози и начални учители. „Основната ни мисия е да подготвяме педагогически специалисти, които не само преподават формално знания, но и поставят основите на функционалната грамотност на децата“, каза доц. Стоименова. Голяма част от завършилите студенти се реализират успешно. Към момента интересът на младите хора към педагогическите специалности в ЮЗУ е доста голям, увери деканът, доц. Янка Стоименова.

Засилен интерес към учителската професия отчитат и от Фондация „Заедно в час“. От началото на кампанията за набиране на педагози, които да работят с деца в неравностойно положение, до момента са кандидатствали над 3000 души, информира за Радио Благоевград Петър Пройков. Кампанията започна през септември миналата година и ще приключи през февруари 2020, уточни Пройков. Одобрените кандидати ще се включат в програма, която е с продължителност две години, ще преминат през специално обучение и подготовка.

Източник: bnr.bg