Мнения Ученици Учители

Янка Такева: Трябва да се промени начинът на списването на учебниците

2019 година я изпращаме с добри резултати от гледна точка на това, че 600 училища в страната бяха оборудвани с най-високите информационни технологии, бяха променени и методите на обучение в тези училища.

Това каза за „Денят ON AIR“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

По думите ѝ през отминаващата година са били създадени много добри възможности за квалификация в чужбина на български преподаватели, което пък на свой ред е повишило тяхното самочувствие.

„Трябва да се подчерта и личностната мотивация на учителите да направят образованието по-добро, благодарност и към родителите“, посочи Такева за Bulgaria ON AIR.

Функционалната неграмотност на децата се дължала на тежките планове и програми за съответната възраст на децата, другото, което трябвало да се промени е списването на учебниците.

Родното образование – по думите ѝ  – е добро, българските учители били добре подготвени за сравнение с много педагози в Европа и света.

„Имаме голям проблем с децата от уязвимите групи. Връщането им трайно в клас става с много добри политики. Една от мерките – трябва да помогнем на тези 24% от децата, които не посещават детски градини. В момента имаме 14 общини, където детските градини са безплатни и 40 такива, където таксите са минимални“, допълни още тя.

Източник: bgonair.bg