Институции Учители

Янка Такева: Трябва да има трансформация на българското образование

Трябва да има трансформация на българското образование и да е ясно кои са приоритетите.

Това каза председателят на Синдиката на българските учители на конференция „Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през XXI век“, предаде Агенция „Фокус“.

„Всички съвещания, конференции и дискусии за образованието започват погрешно – винаги се търси проблемът в учителя, а не трябва да бъде така. Българският учител в момента държи фундамента на българското образование. Нашата квалификация за учители е най-добрата в Европа“, подчерта Такева.

По думите й българският учител е иновативен и имаме добро образование. Тя заяви, че когато говорим за ролята и мястото на учителя, трябва да тръгнем от първоизточника – висшето образование и благодари на българските учители, че въпреки всичко, се справят добре.

„Поискахме увеличаване на часовете по възрастова психология, повече стажове на студентите, развитие на доброволчеството и др. Нуждаем се от приобщаващо образование“, допълни Такева. По думите й, ако няма пълен рестарт на висшето образование, всяка година ще си говорим какво трябва да прави преподавателя.
„Когато говорим какъв трябва да бъде учителят, първо трябва да отговорим какво трябва да правят студентите във висшите училища. Учителят трябва да се почувства подкрепен“, категорична е тя.

Източник: focus-news.net