Институции Мнения

Янка Такева: Трябва да има дисциплина във ВУЗ-овете

Нека да имаме все по-големи изисквания като учители, нека не забравяме целите на хилядолетието. Като основа на тези цели стои образованието.

Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на форум за гражданското образование и изграждането на ценностната система у младите хора, предаде Агенция “Фокус“.

„Европейските образователни системи, в това число и нашата образователна система, имаме за цел да сформираме граждани, които да бъдат хора с нова ценностна система, която им помага за тяхното личностно развитие и която помага за това светът да стане по-добър – да има мир, разбирателство, толерантност, да има онази политика, която е формирана в самия човек, за да може ние да помогнем за промяната на света“, заяви Такева.

Според нея първо трябва да помогнем на себе си за промяната на всички тези политики. По думите ѝ личностното развитие минава през политиката, на която трябва да бъдат научени учениците – да бъдат съпричастни към новото време и да се сформират у тях ценности, които да създадат по-големи възможности за качествено образование.

„Иска ми се чрез образованието и чрез децата да направим и родителите по-съпричастни към проблемите, да преодолеем негативизма и ксенофобията. Това може да стане само по пътя на образованието“, заяви председателят на Синдиката на българските учители. Тя подчерта, че трябва да се поиска от висшето образование, когато подготвя българските учители, да има отделна дисциплина мултикултурно и приобщаващо образование.

Източник: focus-news.net