Мнения

Янка Такева: Скоро ще дойде време отново да се сваля шапка на българския учител

С тържествена церемония, на 2 октомври Педагогическият колеж в Плевен откри академичната учебна година. Общо 75 първокурсници пристъпиха прага на учебното заведение, което е филиал на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. При откриването, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева каза, че скоро ще дойде отново време да се сваля шапка на българския учител. Тя добави, че Синдикатът на българските учители е разработил Система за наставничество, която ще улесни въвеждането на младите учители в училищната среда:

„Изключително съм удовлетворена, че виждам толкова много хоора, които искат да се подготвят за бъдещи учители. Синдикатът на българскте учители разработи Системата за наставничествотo, чрез която те ще бъдат въведени по-лесно в училищната среда от наставниците. Най-важното е, че учителската професия е с най-значимата обществена стойност и днес да се наричаш „учител“ е достойно. Ще дойде ден, когато отново на българския учител ще се сваля шапка, защото образованието започва от Детската градина и продължава през целия живот, но минава задължително през българското училище“, каза Янка Такева.

От името на Областния управител  Мирослав Петров и от свое име, зам.-областният управител Татяна Божинова приветства студентите и им пожела здраве и успехи: „Изборът да посветиш себе си на мисията да обучаваш и напътстваш е изключително отговорен и труден, защото това е решение, което влияе върху човешките съдби”, се казва в поздравителния адрес от областния управител Мирослав Петров по повод началото на новата академична година  в Педагогическия колеж в Плевен. В него той отправя призив към студентите да намерят в себе си твореца, откривателя, изследователя и му се доверят.

„Всеки от вас много скоро ще има шанса да бъде ваятел на успешни личности, да работи с неизмерими стойности, каквито са бъдещето и човешкия потенциал, да инвестира знания, търпение и труд в създаването на победители. Преди това обаче, ви чака много работа. Вярвам, че с подкрепата на вашите преподаватели мисията, която ви предстои ще бъде успешна!”, се казва още в поздравителния адрес от областния управител на Плевен.
Пожелание за успешна академична година отправи зам.-кметът на Община Плевен Стефан Милев.

С приветствие към студенти и преподаватели се обърна и директорът на колежа доц. д-р Емил Бузов.

Студентите в Педагогическия колеж в Плевен се обучават в три специалности редовно обучение – „Начална училищна педагогика“, „Начална училищна педагогика и английски език“ и „Предучилищна педагогика и английски език“.

Източник: dariknews.bg