Мнения

Янка Такева, СБУ: Увеличението на учителските заплати от септември е знак, че предизборните обещания ще се изпълнят

Увеличението на учителските заплати от месец септември е знак, че предизборните обещания на управляващата партия ще се изпълнят до края на мандата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева за увеличението на учителските заплати от месец септември. „Това беше договорено още по време на предизборната кампания, което е прекрасно. Това е един знак, че предизборните обещания на управляващата партия ще се изпълнят до края на мандата. Също така разчетите, които бяха направени, че до края на мандата средната работна брутна заплата ще стигне 1500 лв. като цифрово изражение, беше направено заедно с нас, социалните партньори“, коментира Такева. Тя посочи, че и двете големи политически партии са били обявили едни и същи цифри, които са необходими за увеличаването на бюджета за средното образование през този 4-годишен мандат.

„Разчетите бяха направени заедно с нас, така че съм удовлетворена. Удовлетворена съм и за това, че министър-председателят Бойко Борисов потвърди също увеличението на заплатите от 1 септември. Най-важното обаче е от 1 януари 2018 г. да се промени механизмът на делегирания бюджет в учебните заведения, за да има равнопоставеност на всички, независимо къде се намират – дали в малко населено място, или в голямо. Това е добре и не може да не ни удовлетвори“, допълни Такева.

Тя заяви, че е дълбоко убедена, че това управление ще остане 4 години по няколко причини. „Първо, защото вътрешните процеси в страната го изискват. Няма нужда да се задълбочавам в тях. Външните фактори, които са изключително сложни, също налагат в България да има едно стабилно управление. Така че всички отговорни политици трябва да се стремят към това, включително и гражданите“, каза още Янка Такева.

Младите хора ги привлича работната заплата. Знаете, че СБУ има свое изследване сред студентите от шестте педагогически факултета в България, които подготвят учители, добави още Янка Такева. „Какво би ги накарало да влязат в българското училище? Първият фактор е работната заплата, вторият – подобряване на организацията на работа в училище и третият – въвеждането на наставничеството, за да може младият учител да се чувства подкрепен в училище и детска градина. Теорията е едно, а практиката съвсем друго“, обясни Такева.

Тя коментира, че все още не са доизчистени основните компоненти, които трябва да бъдат заложени при формирането на делегираните бюджети. „Дълбоко съм убедена, че до 2-3 месеца ще ги изчистим с новия министър на образованието Красимир Вълчев. Това означава, че училището например в Горна Малина, което има по-малко ученици, няма да получава нисък делегиран бюджет, а ще получи толкова, колкото е необходимо за издръжката на това училище и за покриването не само на работните заплати, но и създаването на една нормална издръжка“, поясни Такева. По думите й това означава, че единственият компонент за формирането няма да бъде вече броят на учениците, а ще се сложат допълнителни. „Общо взето ще има три основни компонента – броят ученици, броят паралелки и критериите, водещи до задържането на децата в училище и повишаването на успеваемостта“, каза още Янка Такева. 

Източник: focus-news.net