Мнения

Янка Такева, СБУ: Пожелавам самочувствие на българския учител

Пожелавам самочувствие на българския учител, защото е човек, който достойно и много отговорно върши своята работа. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред агенция „Фокус“ по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Такева пожела още здраве, много сили на учителите, за да поемат тежестите, които някои се опитват да им втълпят, а именно, че трябва да бъдат хората, които да носят отговорността за младите хора изцяло

„Отговорностите трябва да бъдат разпределени между семейството, училището и обществената среда. Така че на добър час и да пазим достойнството и човешките права“, каза Такева. По думите й празникът 24 май не може без надежди. „Първата безспорно е повишаване успеваемостта на учениците, създаване на по-добра училищна среда, подобряване финансирането на образователните институти на училищата и детските градини. Безспорно най-важното е повишаване и подобряване статуса и авторитета на българския учител“, посочи още председателят на Синдиката на българските учители.

Такева е катергорична, че формирането на делегираните бюджети за училищата трябва да се промени. „В тази посока аз и министър Вълчев разработваме новия механизъм за финансиране на училищата, за да се премахне дискриминацията на учебните заведения, които имат малък брой деца. Затова няма да има само единствен компонент при формирането на бюджетите, а ще има и други, за да може всяко училище да осигури нормалното финансиране на дейностите в учебно-възпитателния процес. Новият механизъм ще бъде готов до края на месец септември“, добави още тя.

Източник: focus-news.net