Мнения

Янка Такева, СБУ: Лятната ваканция на учениците не трябва да се пипа, МОН много избърза

Лично аз смятам, че лятната ваканция през месеците юли и август не трябва да се пипа. И учителите, и децата ни имат нужда да „презаредят батериите“. Знаете колко е напрегнато. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева във връзка с идеята за скъсяване на лятната ваканция за учениците.

„Смятам, че МОН много избърза. Първо този въпрос трябваше да бъде разгледан на отраслов съвет. Второ трябваше много добре да се поднесе на педагогическата колегия, много добре да се мотивира. Говорих с министър Вълчев, зам.-министър Михайлова, с работодателските организации. Лично аз смятам, че политика на МОН трябва да бъде лятната подготовка на децата от 1 до 7 клас. И то на деца, които имат образователни дефицити“, коментира Такева.

По думите й сега всяко училище прави такава лятна подготовка в рамките на 10-15 дни след завършване на учебната година на 1-4 клас и 5-7 клас. „Прави го по собствено желание, защото вижда, че децата имат нужда да доусвоят част от материала. Сега това би трябвало да стане политика на МОН, която да се финансира, защото без финансиране, това не може да се случи. Първи гимназиален етап (8-10 клас) не трябва да се пипа, защото смятам, че това вече са големи деца, които помагат на родителите си в семейния бизнес. Една голяма част от тях спортуват, други ходят на лагери, които са им по интереси. Развиват своите професионални наклонности“, допълни тя. Според нея трябва да се подготви учебният материал много добре и особено за деца от 8, 9 и 10 клас, които имат образователни трудности, също след време да бъдат включени в тази лятна подготовка. „Механичното местене на ваканции не е добър механизъм и подход. МОН много избърза преди да чуе учителите“, подчерта Такева.

Тя настоя в четвъртък да има отраслов съвет, за да може да се изчистят абсолютно тези неща и колегите й в образованието спокойно да си подготвят следващата учебна година. „Знам, че всеки нов екип иска да прави революционни промени. Революционните промени са много хубави, но те се подготвят, те не стават от днес за утре. И революциите стават така“, каза още Янка Такева.

Източник: focus-news.net