Институции Ученици Училища Учители

Янка Такева: Расте интересът на младите към учителската професия

„Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната. Това коментира в Русе председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. Тя обясни, че с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията. По думите ѝ тази година работа са започнали 2500 млади педагози, и ако преди пет години от випуск с 18 студенти двама искат да бъдат учители, то сега само двама не искат, а 18 желаят да работят в учебно заведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова допълни, че средната възраст на учителите в образованието вече е под 50 години. Преди време тя е била 52-53 години. „Опитваме се да привлечем най-добрите наши ученици за тази професия. За да си добър учител, трябва да имаш голям заряд“, каза Михайлова.

В Русе Михайлова и Такева участват в национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование, с домакин началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.

Михайлова каза още, че е важно проследяването на завършващите професионално образование. Това е един от показателите за качеството на обучение. Тя посочи, че по проект сега се работи в три пилотни области в страната.

Източник: Dir.bg