Учители

Янка Такева против неограничения брой учебници

Не одобрявам неограниченият брой учебници, които ще получат разрешение за ползване в училищата„, категорична е председателката на синдиката на българските училите Янка Такева. Тя смята, че това ще създаде трудности за учителите.

Те ще трябва да прочетат по-голям брой учебници, за да могат да изберат най-добрият според техните и на учениците им нужди.

В новата концепция за образованието се предвижда да няма ограничение в броя на учебниците. Това е записано и в проектозакона за училищното обучение, който се чака с голям интерес от няколко месеца.

Авторите му се позовават на примера на Европа, където почти никъде няма ограничения в броя на учебниците по един предмет. Единствено Гърция слага лимит – един учебник.

Експертите обаче са категорични, че трудности за педагозите никъде не са отбелязани. Както и това – издателите да залеят пазара с учебници. В повечето случаи одобрените материали варират от един до 20 за опредлен предмет. От МОМН освен това вярват и в квалификацията на учителите и смятат, че тя е достатъчна те да се справят с избора на учебник.