Мнения Ученици Училища Учители

Янка Такева: Обсъжда се новата учебна година да започне от 10 септември

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви пред Нова тв, че се обсъжда възможност следващата учебна година да започне от 10 септември. „Всеки директор може да покани родителите и да ги призове за това децата им да влязат оттогава в час. Идеята е да има една седмица повече за затвърждаване на материала чрез извънкласни и извънучилищни форми. Много директори са готови да направят това”, изтъкна Такева, цитирана от Investor.bg.

Според нея удължаването на учебната година е важно за децата и учениците, които имат затруднения при усвояването на материала, особено за 1-ви до 4-ти клас.

Такева коментира, че недостигът на учители в страната е като безработицата – „трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места“. „Около 1 000 учители се търсят всяка година в системата и всяка година тя се комплектова с необходимия недостиг. Така че той може би е полезен”, отбеляза тя. С увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1 774 лв., а на непедагогическия – 943 лв.

Гледайте интервюто в ефира на Нова тв.

Източник: Нова тв, Investor.bg