Учители

Янка Такева: Образователната ни система не е лоша

Българската образователна система не е лоша образователна система“ смята председателят на Синдиката на Българските учители Янка Такева. Тя обяви това по време на проекта „Моят учител“, състоял се преди няколко дни.

Тя е убедена, че трябва да се даде другият образ на българския учител и на образователната ни система и поиска проектът да се развие и да се премести и в електронните медии.

Янка Такева смята, че обществото е малко по-критично към системата,

86% от учителите ни са с висше образование, 28% са с второ висеше, 35% от учителите са с квалификационна степен, обясни Такева и уточни, че за европейските стандарти това е висок образователен статус.

Янка Такева настоя за приемственост в законодателството и политиките за образование. Тя поиска промяна в учебните планове при подготовката на учители. Сега завършилите учители излизат от университета с теоретична подготовка, но без особен опит и стаж.

Такева поиска в учебните програми на бъдещите учители по-засилено да бъде застъпено обучението по възрастова психология. Освен това младите учители трябва да имат и наставник, който да им предаде опита си в работата с ученици.

Трябва да се създадат политики за мотивация на родителите да подпомагат и да пращат децата си на училище, поиска още председателят на Синдиката на българските учители.