Мнения

Янка Такева: Няма дискриминация в училището в Благоевград

Както Teacher.bg вече писа, училище в Благоевград отказа да приеме роми в паралелка за следващата учебна година. Според местната ромска общност това е явна дискриминация. Колективът на 9 ОУ „Пейо Яворов“ в Благоевград приема деца, но с две условия – да са от квартала и да не са от ромски етнос. Според директорката „квотата“ за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не „изтеглят“ децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение „Инициатива за равни възможности“.“Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение – от кои територии училището има право да приема ученици“, заяви Янка Такева.

Тя допълни, че няма „квоти“, а има територия, от която директорката трябва да приеме децата. Според Такева шефката на школото си е свършила много добре работата.

Даниела Михайлова пък изрази увереност, че сме свидетели на случай на дискриминация. Янка Такева бе категорична, че познава директорката и учителите в Благоевградското училище, и те полагат големи усилия да образоват и възпитават децата.

„В това училище години наред се приемат деца от ромски произход, но когато са само такива не може да се изпълни политиката за интеграция“, каза Такева.

Адвокат Михайлова контрира, че някои деца явно имат по-равен достъп до образование и че не това е начинът да се изпълни политиката за десегрегация на децата. „Политиката на МОН е точно в обратната посока. Разработиха и механизъм за връщане на децата в училище, как той ще се реализира, ако директорите поставят препятствия за записване на децата в училище?“, бе реторична Михайлова.
Янка Такева изрази мнение, че вината не трябва да се търси в образователните институции, а и в манталитета на българина.

„Когато има много деца от ромски произход, българските родители си изтеглят децата. Нека се създаде образователна кампания, в която родителите да имат доверие на учителите и да има търпимост и колективен дух“, посъветва Такева. Тя добави, че има много НПО-та, които трябва да работят в тази посока.

„Нито една неправителствена организация не работи с родителите, за да има толерантно отношение. Що се отнася до механизма, той е изключително положителен“, заяви Такева.

Източник: dnes.bg