Мнения

Янка Такева: Необходима е промяна и в кадровото обезпечаване

Най-голямото предизвикателство пред образователната система в бъдеще е промяната на философията на делегираните бюджети. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева за равносметката на 2016 г. и плановете на ръководената от нея организация за 2017 г. По думите й е необходима промяна и в кадровото обезпечаване, свързано с добро управление. „Третото нещо е подготовката на бъдещите учители във висшите училища. Това стои в основата също на качественото образование“, каза Янка Такева.

Тя отчете, че през 2016 г. са направени изключително много конференции, които са свързани с новите предизвикателства, предаде Фокус. „Едно от тях е работата в мултикултурна среда. Второто предизвикателство в тази посока е обучението на децата мигранти, а третото е как ние учителските синдикати в балканските страни трябва да развием политиките за мир, разбирателство, добросъседство, защото виждаме, че сме свидетели на явление като тероризъм и война, което беше забравено от редица поколения.

Така че наред с хубавите неща, имаме още по-предизвикателни, които стоят и чакат своя ред за следващата календарна година“, посочи Янка Такева.

Източник: actualno.com