Учители

Янка Такева: Началните учители бягат!

Детски и начални учители бягат в чужбина в търсене на подобна работа или съвсем друга реализация,  съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за „Фокус“.

„В страната има недостиг на преподаватели преди старта на учебната година. Това са учители по чуждоезиково обучение, възпитатели, начални учители“, допълва още тя.

Проблем с намирането на педагози има и в големите градове, но недостигът си остава най-голям в малките населени места, докъдето се пътува трудно.

„Всеки учител харчи част от заплатата си всеки месец за пътуване, защото стойността на картата се изплаща 85%. Затова първата ми работа беше да отида при служебния министър Румяна Коларова и при главния секретар Красимир Вълчев, за да поискам промяна на Наредбата за изплащането на транспортните разходи на учителите“, обясни още Такева.

Една от мерките за решаване на този проблем беше именно поемане на всички разходи на учителите. Тя беше инициирана от бившия министър проф. Анелия Клисарова, която обаче нямаше възможността да я реализира.