Учители

Янка Такева: Началната учителска заплата трябва да е не по-малко от 1200 лв

Началната заплата на учителите трябва да е не по-малко от 1200 лв, категорична бе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, която гостува в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

„Ако се направи едно 15% увеличение на работните заплати от 1 октомври 2016 г. така, както е направил изчисление Синдикатът на българските учители и 2017 г. имаме още 10% увеличение, ние ще стигнем тези заплати“.

„Затова трябват 205 млн. лева допълнително. А за да може да се обезпечи и Законът за училищното образование през новата бюджетна 2017 г., е необходимо държавата да отпусне над 450 милиона повече спрямо бюджет 2016 г. Всички изчисления сме ги направили и са на бюрото на министър Кунева, г-н Стаматов и министър Горанов“, пресметна Такева.

Такева сподели че е имала надежда, че след като вицепремиер стане просветен министър, ще имат необходимите средства за увеличаване на работните заплати с Бюджет 2016 г. По думите й обаче сега МОН започва отбой и надеждите й „умират малко по малко всеки ден“.

„Системата на образованието е изключително чувствителна. За да влезе новият Закон за предучилищното образование от 1 август, допълнително за образованието до края на тази бюджетна година – 31 декември 2016 г. трябва да бъдат отпуснати не по-малко от 32 млн. лева. В противен случай той няма да види бял свят“, прогнозира Такева.

От Синдикатите са изчислили, че средно около 2500 учители се пенсионират на година. Според тях друг проблем има и с феминизацията в учителската професията, която е 86%.