Институции Мнения

Янка Такева лобира в полза на министерско решение?

„Лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева отново се замеси в лобистки скандал.“

Това се казва в съобщение, изпратено до медиите от инженер Васил Николов – председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Публикуваме изявлението му без редакторска намеса:

„Този път лобира не в полза на някое издателство, както правеше наскоро, а в полза на министерско решение. Използвайки властовата си позиция изпраща писма до директорите на детски градини и училища с указания да съберат подписи в подкрепа на решението предучилищното обучение да стане задължително за 4-годишните деца.

Масово учители протестират от начина, по който се събира подписката, защото биват заставяни да подписват. Прилагаме извадки от учителските форуми, където можете да видите как негативно реагират учителите на въпросната подписка. Но както директорите, така и педагогическият персонал не смеят да не изпълнят заръката на госпожа Такева, страхувайки се от влиянието й, тъй като всеобщо мнение е, че несъгласните с разпоредбите на „стожерът“ се превръщат в „черната овца“ и биват наказвани по способи от миналото.

Наше мнение е, че трябва да се работи в посока детските градини да станат по-привлекателни, а не в групи с над 30 деца да искаме да вкараме още повече чрез задължителна институционализация на все по-малки деца.“

Източник: actualno.com