Учители

Янка Такева: За да са ефективни с децата, учителите трябва да не са толкова натоварeни

Децата-бежанци са още едно предизвикателство, с което трябва да се заемат всички министерства, като и ИСС трябва да излезе със свои предложения за осигуряване на учебно-възпитателна заетост за тези деца, каза вчера председателят на синдиката на българските учители Янка Такева.

В качеството си и на член на Икономическия и социален съвет (ИСС) на България тя участва във форум на тема „Преждевременното напускане на образователната система – предизвикателства и решения“.

Такева представи някои предложения на ИСС, които да се в помощ за намаляване на коефициента на отпадналите от образователната система лица.

Една от тях е санкции за родители, които са безотговорни относно успеваемостта и посещаемостта на децата си, както и за тези, които забраняват това. Помощи за децата, които са в по-голям риск от отпадане, да е обвързан с резултатите в обучението.

„Обсъждане на идеята за обвързване на получаването на свидетелството за управление на МПС с изискване за завършено средно образование, са сред предложенията, които предлага ИСС за решаването на проблема с преждевременното напускане на образователната система“, обясни още тя.

„Облекчаване на учителската натовареност, както и на класните ръководители, за да имат повече работа за социална работа с децата, както е в Испания, би се отразило положително при решаването на проблема с ранното напускане на образованието“ подчерта Такева, цитирана от Агенция Фокус.

Още по темата