Мнения

Янка Такева: Заради подслушванията учители ще се откажат от професията

Синдикатът на българските учители реагира остро на случаите, при които родители сложиха записващи устройства у децата си, за да разберат как се държи учителката с тях. Според председателя Янка Такева това е недопустимо и най-малкото е подсъдимо. Пред Novini.bg тя обясни, че учителите се натоварват с несвойствени задачи и напомни, че училището не може да замени семейната среда. „Никой няма право да нарушава каквото и да е лично пространство на хората. Аз съм учудена защо досега не се е самосезирала прокуратурата и няма реакция от МВР. Ако става въпрос за някои известен човек, всички се втурват да нищят въпроса. Аз ви гарантирам, че тази година ще имаме толкова много свободни места за учители“, коментира Такева.

„Българският учител е оставен сам да се справя. Но българският учител не е човекът, на който може достойнството да се подмята“, категорична бе тя. На въпрос на какво се дължи тази реакция на родителите, тя предположи, че става въпрос за притеснение. Според Такева понякога обичта на родителите се изкривява. Допуска, че родителите, прибегнали до подслушване, не познават законовата и нормативната уредба у нас.

„Ако имат някакви страхове, първо да се обърнат към директора на учебното заведение и към психолога. Настояваме да има и социален работник в училищата. Има и регионален инспекторат. Не може да се търси само и единствено вината в това некомфортно поведение на детето у учителя“, заяви председателят на Синдиката. Такева сподели, че има такъв подобен случай от София, където детето само си признало, че в чантата му има устройство за подслушване. При нея само за един ден са дошли две учителки, които „изплакват мъката си“ от неприятните ситуации. По думите й, учителите реагират така: „Добре, подслушвайте ни, но вие ще се срамувате от вашите деца, не от нас“.

Източник: novini.bg