Училища

Янка Такева: Делегираният бюджет в училище остава, променяме механизма му

В Бюджет 2018 г. са планувани 248 млн. лв. за покриването на 15-процентното увеличение на учителските заплати. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на семинар на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) с журналисти относно бюджетната рамка за 2018 г., предаде Actualno.com.

Такева поясни, че философията на делегирания бюджет остава, но механизмът му ще бъде променен от 1 януари 2018 г. Това означава, че основен компонент ще бъдат, освен броят на учениците, и броят на паралелките, и отдалечеността на училището от населените места. Заложено е изравняването на делегираните бюджети в предучилищния и училищния сектор, коментира Такева. По думите ѝ за това са необходими 90 млн. лв., които също са предвидени в бюджетната рамка за 2018 година.

Според Янка Такева социалната политика на държавата ще минава през образованието. Всички средства, които няма да се изплащат на родителите на децата, които не посещават училище, няма да се връщат в социалното министерство, а ще се връщат в училището, за да се подпомагат останалите ученици за закупуване на помагала и учебни пособия. Разработихме единен механизъм за обхвата на децата в училище. Вие знаете, че 23% от децата в рисковите групи не ходят на училище, припомни Такева. Учителите не могат да бъдат оставяни сами да се справят със събирането на децата и вкарването им в училище. Така след четири години усилена борба ние успяхме да създадем механизъм това да се случва, без тежестта да пада на учителите, поясни още председателят на Синдиката на българските учители.

Насочили сме се към увеличаване на възнаграждението на младите преподаватели, уточни Лили Вълчева от Синдикат „Висше образование и наука”. За 2018 г. залагаме увеличение на качеството на висшето образование. КНСБ иска да даде поне със 150 лв. повече на преподавателите от висшите учебни заведения, стана ясно от думите на Лили Вълчева.

Източник: actualno.com