Мнения

Янка Такева: Вървим към крах на образователната система!

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева не скрива възмущението си от промените в закона, отнясящи се до разрешаване на домашното образование.

„Около 200 семейства са си направили асоциация и всъщност въпросният текст от закона удовлетворява техните искания. Синдикатът на българските учители смята, че се нарушават основни европейски принципи за равен шанс и равен достъп на децата до образование“, смята Такева, цитирана от „Стандарт“.

„Държавата абдикира от общественото образование и вероятно все по-малко ще го финансира. Домашното обучение ще създаде психологически проблеми на тези деца и ще бъде в ущърб на онези, които отглеждат децата си в кафеза“.

„Освен това нека не забравяме, че образователната система дава не само знания и умения, а и социализира децата. Не знам как ще се чувства обществото ни, когато образованите в къщи деца израснат без нужния социален опит и без способности да работят в екип. А екипът всъщност се формира в класната стая. За съжаление нямаме политици визионери и с начина, по който се развиват нещата, вървим към крах на образователната система“, смята още лидерът на СБУ.