Мнения

Янка Такева: Вратата към промени в образованието вече е отворена

В Бюджет 2018 са залегнали 392 млн. лева повече само за средното образование в сравнение с бюджета от 2017, за ремонт на училища и детски градини бяха разпределени 624 млн. лева, а общо бюджетът на средно и висше образование и наука е над 3 млрд. лева. Такова увеличение не сме виждали години наред. Това коментира в ефира на Bloomberg TV председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Трябва да казваме истината и да благодарим, че правителството си постави за приоритет не какво да е, а средното образование“, посочи гостът.

Такева очерта и проблематичните страни, за решаването на които трябва да се положат още много усилия. „Финансовата страна е изключително важна, но за нас като синдикат също е много важна и самата организацията на работа в училищата от гледна точка на дисциплината, грижата за живота и здравето на децата, намаляване на агресията, както и особен фокус към децата от рисковите групи“, каза тя.

Председателят на Синдиката на българските учители изяви адмирации към приетите законови промени, по силата на които социални помощи не могат да бъдат взимани от лица, чиито деца не ходят на училище.

„Абсолютно всички проблеми не могат да се решат с вълшебна пръчка, защото много неща с години са били натиквани в задния двор на образованието, но вратата вече е отворена и нещата започват да се назовават с истинските им имена“, изтъкна Такева.

Източник: bloombergtv.bg