Учители

Янка Такева: Бъдещите учители трябва да са със сериозна подготовка

„Трябва да се вгледаме как се подготвят бъдещите учители – дали са подготвени да влязат да работят с новия тип деца и в новите отношения между труда и капитала, или ще са още по-неподготвени от учителите, които са вътре в системата, каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя е категорична, че българското образование трябва първо да смени методиката на обучение, методите на обучение, тежестта на учебното съдържание, което да отговаря на възрастовите особености на децата, и да даде практическа насоченост на знанията и уменията, които децата придобиват във всеки един завършен етап в образователната система.

„Безспорно, че за да се случи това, трябва преди всичко да се създадат много добри условия за квалификация на учителите, които са днес в класната стая, тяхното заплащане и условията на труд. Вгледайте се как и по какъв начин излизат учителите от университетите, с какви компетенции, с каква готовност, с каква мотивация са да влязат вътре в училище“, каза още Янка Такева.