Учители

Янка Такева: Без учителите над 65, системата се срива!

Ако днес се оттеглят от образователната система 6800 учители, които са над 65-годишна възраст, на тяхно място няма кой да влезе в училище, каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Това са преподаватели по химия, физика, природо-математически дисциплини… Предмети, в които не може да влезеш от улицата и да ги преподаваш. Ако сега се оттеглят тези преподаватели, с образованието е приключено в България. Крайно време е сериозно да се помисли по този въпрос”“, добави още тя.

„Приоритетите на Синдиката на българските учители са – увеличаване на работните заплати, подобряване на социалния статус, подобряване условията на труд, квалификацията, дисциплината в училище, организацията на учебно-възпитателния процес, учебното съдържание и реални политики за образованието, реални дела”, каза Янка Такева.

„В Синдиката имаме идеи, които сме развили. Например – кога да се завършва основно образование, защо да се завършва, как и по какъв начин да бъде променен срокът на обучение на учениците в професионалните училища. Не може всички ученици да учат 5 години, за да станат работници или „плочкаджии“, както се казва.

„Трябва да се върнат и 2 и 3-годишните професионални училища за получаване на професия, която децата бързо да адаптират на пазара на труда. Трябва да сме мобилни“, добави председателят на Синдикат на българските учители.