Учители

Янка Такева алармира: Има насилие на работното място, търпим го от поколения

Най-характерната форма на насилие на работното място за България е психическият тормоз. Около 45% от работещите в шивашката промишленост са подложени на такова насилие, в образователната система това се случва на 65 на сто от работещите. В здравеопазването около 60% от работещите са подложени на подобно насилие – от страна на работодатели, пациенти, родители.

Тези данни изнесе пред БНР председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Синдикатът към КНСБ организира национална конференция под мотото „Не на насилието на работното място“.

Много е сериозно насилието на работното място в частния сектор, гласят резултати от синдикално изследване, което ще бъде огласено днес, посочи Такева. По думите й, стереотипните нагласи в България са много силни. „Търпимостта към насилието е поколенчески проблем“, допълни Янка Такева.

По данни на профсъюзите, над 6 милиона работещи жени по целия свят търпят насилие на работното място, като особено силно са засегнати те в секторите образование, здравеопазване и лека промишленост. Международната профсъюзна конфедерация е определила дните от 14 февруари до 8 март да бъдат посветени на тази тема.

Източник: blitz.bg