Ученици

Явяват се над 52 000 зрелостници на матурите

Над 52 000 зрелостници на матура след седмица. Тази година матурите и изпитите за 7 клас ще са по различно време.

Изпит по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения, а в малко по-малко ще се проведе втората задължителна матура.

Основно зрелостниците ще бъдат контролирани от квестори, които ще бъдат около 10 000.

Първият изпит ще бъде на 21 май, а вторият задължителен на 23 май.

Скоро училищния звънец ще бие за последно за над 50 000 зрелостници, но преди баловете ще трябва да се явят на матура. И като всяка година, основно средство срещу преписването на изпитите ще бъдат квесторите.

Зоя Господинова е един от 10-те хиляди квестори, които и тази година ще бъдат на щрек срещу преписването.

„15-те чина означават, че ще има 15 ученици, т.е., по един на чин и не просто по един на чин, а един зад друг. Всеки търси името си, което ще бъде предварително написано и залепено на чина“, обяснява Господинова.

Тя и колегите й квестори ще бъдат разположени в над 4000 класни стаи, в които ще има изпити.

„В класните стаи ще има по двама квестори – в коридора, пред входа, които осигуряват пропускателния режим“, каза още зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Единият квестор наблюдава известно време отпред пред масите, а другият квестор е застанал на много стратегическа позиция, защото камерите фиксират не само учениците, но и поведението на квесторите. Лично аз бих хванала, ако някой реши да преписва от позицията отзад“, добави Зоя Господинова.

От образователното министерство отново казват, че изтичане на изпита трудно би имало заради взетите мерки при генерирането на матурата.

Освен очите на квесторите, за преписвачи ще следят и камерите в стаите. За да бъдат допуснати в деня на изпитите до залите, учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка.

Източник: nova.bg