Ученици

Юлия няма спиране, повали и втори клас

Добричлийката Юлия Стоева успешно завърши и втори клас, информира „Монитор“. Всекидневникът отблизо следи трънливия път към познанието на 36-годишната дама от ромски произход, която реши да изкара основно образование, за да може да кандидатства за работа като чистачка.

Така се получи, че майката на две деца взе първи и втори клас в рамките на една календарна година. Във втори отделение оценките й са шарени. Проблеми са се появили с английския език, където все пак в бележника й стои „тройка„. За това си има обяснение. Тя бъркала езика на Шекспир с този на Гьоте (немския), тъй като с него си служел съпругът й – работник в Германия. Самата Юлия няколко пъти е пътувала до там и има непосредствени срещи с немския.

По математика има „четворка“, но истинската й сила е българския език, където е заковала „шестица“. Общо девет оценки са й били поставени по време на изпитната сесия.

Ако реши да продължава образованието си, тя трябва да се запише за самостоятелна форма на обучение в трети клас и след няколко месеца да държи нови изпити.

Догодина 3/4 от семейство Стоеви ще посещава училище. По-голямата й дъщеря е в осми клас, а малката е на шест години и й предстои да запише първи клас.

Жената не е работила никога и от най-крехка възраст е била принудена да върти къщна работа и да се грижи за останалите си братя и сестри. Намерила си работа като чистачка преди година, но й казали, че трябва да има поне основно образование. Това я накарало да погледне към учението.

Мечтите й не спират с дипломата. След като премине през първите препятствия на родното училище, тя смята да вземе и шофьорска книжка.

Още по темата