Учители

Юлиян Петров: До пет години няма да има преподаватели под 60 г!

Българските учители са на средна възраст 58-59 години и ако тенденцията продължи само след пет години почти няма да има преподаватели под 60 г., твърди председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Той обяви това на среща с общинската структура в Димитровград.

Ниската заплата и огромният стрес отблъскват младите от преподавателската професия, смята той.

„Ние искаме да има национална стратегия, която да е подплатена и финансово, защото ако тези млади хора нямат достатъчно високи заплати, няма какво да ги задържи в системата и ще изгони от нея и малкото останали мъже, които в България са едва 15 % и продължават да намаляват“, коментира още Юлиян Петров, цитиран от Дарик.

Той напомни, че от Синдикат „Образование“ още през лятото са поискали 6% от БВП да отива за образование. В момента надеждите са за чувствително увеличение в сравнение с последните бюджети – до 4%.

От синдиката настояват за ясни критерии  на база професионални качества и при прозрачност на процедурите при избор на директори и регионални началници на РИО.

Петров сподели приликите в позициите на синдиката и МОН по въпроса с делегираните бюджети – те да останат, но да бъдат усъвършенствани, като фокусът да падне върху подпомагането на малките училища с от 300 до 500 ученици.