Мнения

Юлиян Петров: Много родители отказват да комуникират с институциите

Родители масово повдигат дела срещу учителите на децата си, заради ниски оценки, които са получили.

Скъсана ли е комуникацията между тях? Темата коментираха в студиото на „България сутрин“ Юлиян Петров и Йордан Йосифов.

„Това е един много силно червено светнал индикатор, който показва, че комуникацията далеч не е изгубена, но е в едни формати, които се различават полярно от традиционните на родителско партниране“, коментира Юлиян Петров от синдиката образование към КТ „Подкрепа“.

Според него чрез дела ще се разрушат възпитателните пластове и отношението към дисциплината към съответната образователна институция. По думите на Петров проблемът е, че много родители отказват да комуникират с институциите и това води до такива ситуации.

„Ако има проблем, най-добре е да се търси комуникация с ръководството на училището. Със сигурност тези стъпки трябва да се минат преди да се стигне до съд и дори преди да се стигне до медии“, обясни Йордан Йосифов от Асоциация „Родители“ пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, когато има проблеми, те трябва да се решават, но и когато не става по дружелюбен начин, трябва да има система за контрол и баланс.

Според него трябва да има индивидуализирани родителски срещи, в които родителите да имат възможност да говорят за академичните резултати и поведението на своето дете. В същото време и масовите срещи могат да имат функция, доколкото на тях се обсъждат теми за всички като тормоза в училище.

Източник: dnes.bg