Институции Ученици Учители

Вълчев: Образователната система трябва да приобщи и интегрира всяко дете

Основните задачи пред образователната система са да приобщим и ефективно да интегрираме всяко дете към образователната система.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Пазарджик на среща с директори и преподаватели, предаде БТА. По думите му трябва да се осигури ежедневна посещаемост на децата, да придобият ключови и свързващи компетентности, за да бъдат пълноценни граждани и да се реализират. Според министъра, освен обхващането и задържането на учениците в клас, трябва да се насочи внимание и към взаимодействие с родителите, които също да имат мотивация децата им да ходят на училище.

Красимир Вълчев посочи още, че в следващите десет години ще има недостиг на средни и висши технически кадри, поради което ще се увеличи приемът в професионални паралелки по природонаучни и математически дисциплини и педагогически инженерни направления. Той обясни, че се планират стипендии за ученици, получили добри оценки на матурата по математика, физика или химия, и след това избрали да продължат образованието си в педагогически специалности.

Най-добрите ученици трябва да стават учители, ако искаме да имаме добра образователна система, затова трябва да има високи заплати и да ги мотивираме допълнително, каза министърът. Той добави, че с поетапното увеличение на възнагражденията през 2021 година за заплати на педагогическия персонал ще се изразходват 1 380 000 лева.

Министърът говори още за учебните програми, възможностите за повишаване на квалификациите на учителите, въвеждане на система за атестиране и стимулиране на иновативни методи на преподаване.

Според Красимир Вълчев срещите с директори и учители са много полезни и се ангажира да посети всички общини в Пазарджишка област.

Източник: novini.bg