Училища

Ще проверяват ли училищата на Гюлен в София и Пловдив?

Неотдавна стана ясно, че един от основните идеологически противници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Фетуллах Гюлен, има частно английско училище в София, което е регистрирано по училищния закон.

Една от водещите служби за сигурност в страната ни обаче, по информация от медиите, не знаела за това училище.

Проверка в регистъра на училищата показа, че става дума за СОУ със засилено обучение на английски език – „Дружба“, което има филиал и в Пловдив, който пък е с хуманитарен и природоматематически профил.

И все пак, информациите са разнопосочни. Според някои, Фетуллах Гюлен е настоявал за повече светски характер в училищата, докато тогавашния му съдружник и настоящ президент на Турция е искал да има повече религия в обучението. Според други информации пък, и двамата са искали повече религия в учебните планове.

Според публикация на вестник „Сега”, в началото училището на Гюлен е било разположено в Банкя, а по-късно е преместено в квартал „Обеля“.

Неофициално от МОН коментираха пред вестник „Сега”, че въпросното училище съществува от 15-20 г. и е известно с едни от най-добрите резултати. Разбира се, тук не говорим за оценка на училище, а за това, дали  и доколко в него се проповядва радикален ислям и дали въобще това е така, при положение, че въпросното училище е специализирано в обучението по английски език и природоматематически и хуманитарен профил.

Все пак, въпреки профилирането, може би наистина не би било лошо да се осъществи една проверка, която да установи, дали всичко с това училище е по законите за образованието в България, още повече, че ако българските власти решат да го проверят, образователното ни ведомство вече обеща да съдейства, което улеснява процеса и го официализира, без да му придава излишна натовареност и оценъчна окраска.

Това освен за обществото, би било полезно и за самото училище, което да изчисти тъмните облаци, които са, или евентуално биха се появили над него, заради спекулации с името на Фетуллах Гюлен.