Мнения

Ще помагаме образователната дейност на българската общност в Украйна

На 7 юли 2015 г. на тържествена церемония в Киев  заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов и украинският му колега Олег Деревянко подписаха Протокол за сътрудничество и обмен  между Министерството на образованието и  науката на Р България и Министерството на образованието и науката на Украйна за учебните 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018  и 2018/2019 години.

Протоколът се сключи в изпълнение на Споразумение за сътрудничество между  министерствата на образованието и науката на двете страни.

С подписания протокол се урежда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение; Размяна на лектори по български и украински език във висшите училища на двете страни; Подпомагане образователната дейност на българската общност в Украйна. Регламентират се и начините на финансиране на договореностите.

Протоколът за сътрудничество ще допринесе за запазването на дългогодишните връзки, както и за активизирането и задълбочаването на двустранните отношения в областта на образованието и науката в контекста на новите реалности на Европейското ни членство.

Заместник-министър Костадинов е член на делегацията, ръководена от българския държавен глава Росен Плевнелиев, който е на официално посещение  в Украйна.