Мнения

Ще обсъдят допълнително въпроса с изучаването на майчин език в училище

Предстои допълнително обсъждане на въпроса с изучаването на майчин език в училище, обяви днес министърът на образованието Сергей Игнатов. В проекта за нов закон за образованието са залегнали четири учебни часа по желание, а от ДПС поискаха изучаването да е задължително.

„Нека не правим деление на майчин и държавен език. Правейки изучаването на майчиния задължителен, ще трябва да се осигуряват преподаватели и за другите етнически общности, не само за турската. И как след като има недоволни от качеството на преподаване сега, то ще се вдигне, ако изучаването стане задължително“, попита Игнатов в ефира на Нова Тв.

Въпреки категоричното си мнение по темата, министърът обеща да съдейства за дебат по темата.

Той говори и за преминаването в по-горен клас на ученици, които имат двойка по един предмет. По темата има много мнения, от едната крайност до другата. Игнатов защити проекта си с тезата, че е част от континенталната образователна система и това е много добра мярка срещу ранното отпадане от училище.

Според него едно дете може да е силно в една област и не толкова в друга и затова то трябва да не бъде демотивирано от двойки в слабата си област. Неуспехът по някой предмет можело да го остави извън училище, смята Игнатов.

Още по темата