Мнения

Ще купуваме учебници с SMS

Учебници, помагала и тестове за матурите скоро ще могат да бъдат закупувани с SMS или в Интернет магазин, пише днес „Монитор“. Засиленият интерес към електронното образование от страна на ученици, учители и родители е накарал издателствата да предприемат стъпка към подобен тип продажби.

Цялото действие ще става от електрона платформа, в която ще са събрани различни учебни материали. Те ще могат да се купуват на момента с пускане на SMS.

Първите продукти ще са насочени към учениците от четвърти, седми и 12-ти клас, тъй като съдържанието им ще бъде съобразено според формата на националните външни оценявания. Това ще даде шанс за по-добра подготовка за важните изпити.

От едно от водещите издателства уточняват, че цената на тестовете ще варира от 0.3 до 3 лв в зависимост от броят им в комплект.

Постепенно ще се разширява продуктовата гама с виртуални учебници и други помагала по различни предмети.

И в момента част от учебния материал е достъпен в Интернет. Има сайтове, където съдържанието е безплатно за ученици от държавни училища. Тези от частните пък могат да ги ползват срещу абонамент от 10 лв на година. Учебниците там са същите като тези на хартиен носител. Някои са обогатени с допълнително мултимедийно съдържание.

След приемането на новия закон за предучилищното и училищно образование всички книжни учебници ще имат свой електронен еквивалент. Дигиталното копие обаче ще бъде допълнително обогатено с повече цвят, картина, звук, както и с различни образователни игри.