Ученици

Ще има второ класиране за първолаците в София

Записването в първи клас в София става само и единствено с оригинала на документа за завършена предучилищна група, информират от Регионалния инспекторат по образование в столицата, пише „Труд“. Това се прави, за да се избегне хаосът със записвания на няколко места.

Родителите имат право да пуснат документи за кандидатстване на няколко места, но за разлика от предишни години, сега записването ще е само едно. Доскоро беше възможно детето да бъде записано на повече от едно място и се решаваше къде да учи в последния момент. Така обаче съществуваше риск да останат незапълнени класове, броени дни преди началото на учебната година.

„Родителите внимателно трябва да проследят второто класиране, особено ако не са доволни от мястото, в което е прието детето им“, обясни Ваня Кастрева, шеф на инспектората, пред всекидневника.

На втория тур ще има свободни места и семействата ще могат да избират. Кастрева призна, че в училищата броят на паралелките е ограничен. Причината е, че от тази есен третокласниците минават на целодневно обучение и са нужни повече класни стаи.

Още по темата

снимка: Георги Димитров