Ученици

Ще изчезнат ли българските паралелки в Западните покрайнини?

Недостиг на учебници на български език за учениците от Западните покрайнини. Проблемите с образованието на българите в региона съществуват от десетилетия, а учители разказват, че децата в българските паралелки значително намаляват. Преди Великден в Босилеград се проведе първото посещение на български министър-председател в новата ни история. При срещата на Огнян Герджиков с външния министър на Сърбия Ивица Дачич бяха направени обещания за конкретни действия по проблема, както и стимулиране на икономиката чрез инвестиции.

Полупразни училищни стаи с по пет-шест деца. Така изглеждат днес българските паралелки в гимназията в Босилеград, съобщи БНТ. Учителите разказват, че от 9-ти до 12-ти клас има четири български паралелки. Обучението обаче е трудно заради липсата на преведени учебници.

Анита Пенева е учителка в гимназията от седем години. Разказва, че учениците разчитат предимно на помощта на преподавателите. Учебните програми в Сърбия и в България са различни и затова децата не могат да учат по българските учебници. В същото време сръбски издатели отказват да ги превеждат и издават с мотива, че тиражът е малък и няма рентабилност. 

В края на миналата година сръбските медии оповестиха, че външният министър на Сърбия е предал 30 учебници, преведени от сръбски на български, в българското посолство, предназначени именно за Босилеград. Хората в града разказват, че от години сръбската държава не инвестира в български учебници и не насърчава образованието на български език. Това е причината родителите да се отказват от българските паралелки и да местят децата си в сръбските. 

Поредното обещание за икономически инвестиции в иначе един от най-бедните региони на страната и помощ за българските паралелки дойде точно преди Великден. След срещата със служебния премиер Герджиков външният министър на Сърбия Ивица Дачич и кметът на града Владимир Захариев обещаха да работят в тази посока.

А иначе, между обещанията и очакванията, малкото останали ученици в българските паралелки признават, че след като завършат искат да продължат образованието си в България, не мислят за завръщане заради липсата на работа и реализация в града.

Източник: news.bnt.bg