Училища

Ще заменят ли частните училища обществените?

Много пари се дават за образование, а бизнесът сам създава академии за обучение, много по-ефективни и по-евтини. В някои обществени училища има нужда от учители, а някъде няма достатъчно ученици. Така икономистът Владимир Каролев коментира в студиото на Bulgaria ON AIR случващото се в образователната система на страната.

Според Каролев в частните училища има оптимизация на абсолютно всичко и това е разликата с обществените. „Видимо има повече пари за образование. Много голямо увеличение и на заплати в сектора, но реформата в тази сфера върви много бавно и се плащат заплати на калпак“, категоричен бе той.

По думите на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева бизнесът е „стъпил“ навсякъде, включително и в образованието, защото там има много пари. „Бизнесът се заинтересова от образователната сфера, защото там има пари. Синдикатът на българските учители защитава общественото образование. Компаниите трябва да имат свои центрове за квалификация, но те не заменят обществените училища“, коментира тя.

Такева уточни, че професионалните и профилираните паралелки са много важни за развитието на бизнеса и определено трябва да се признаят добрите страни на българското образование.

Според Елена Тончева, която е управител на консултантска агенция за работа в чужбина, образованието струва пари и това е една сериозна инвестиция в бъдещето. „В държавните училища има една добра материална база, но друг е въпросът дали се използва“, посочи тя. Тончева уточни, че около 20% от завършилите средно образование в България се интересуват от възможности в чужбина.

В заключение Владимир Каролев каза, че очевидно има проблем в образованието, защото няма оптимизация и стимулът на директорите е да не си загубят децата, за да получават повече пари от държавата.

Източник: bgonair.bg