Мнения

Ще бъде ли решен проблемът с недостиг на учители?

С наближаването на учебната година, освен от броя на учениците, които ще прекрачат прага на родните училища, все по-често ще се интересуваме и от броя на учителите в тях.

Сериозен проблем през последните години се явява именно недостигът на квалифицирани учители в школата.

По статистчески данни, около 5000 преподаватели ще се пенсионират още тази година, като още  7500 са на възраст  над 60 години, което предполага, че в близкото бъдеще тяхното място трябва да бъде заето от млади специалисти.
Защо обаче това може да се окаже проблем?

Все по-малко са желаещите да се посветят на учителската професия, която съвзем не е от най-лесните, особено през последните години.

Младите кандидати  за длъжност “учител“ бързо биват отблъснати от безкрайната бумащина и изключително обременяващите ги  задължения, непряко свързани с професионалните им компетентности, с които се сблъскват при започване на работа.

Това е предпоствака младите кадри да възприемат работата си в училище като временна до намиране на по-подходяща за техните амбиции.

Един от проблемите в образованието е и назначаването на неспециалисти, което автоматично понижава качеството на образователната услуга.

Това се налага, поради недостиг на часове в малки училища, където броят на учениците е под средния, а нормативът на учителя не може да бъде осигурен, което пък означава и непълно заплащане на труда му. Някои от учебните предметите са особено застрашени. Това са физиката, химията, информационни технологии, музиката, изобразителното изкуство.

Според синдикални представители обаче, предстои тази тенденция да се обърне. С повишаването на учителските заплати, които до 2021г. трябва да достигнат 1500 лв. бруто, се очаква около 3500 новозавършили преподаватели да заемат местата си в училищата още наесен.

От тази учебна година е предвидено стартовите учителски заплати да се повишат от 760 лв. на 920 лв. брутно възнаграждение. Това обаче ще се случи на практика от 1 януари 2019 г..

За обръщане на негативната нагласа на обществото към една от най-отговорните професии е необходимо и родителите да подобрят своя диалог с преподавателите, с което допълнително ще допринесат за привлекателността на професията сред бъдещите млади учители.

Източник: kazanlak,com