Училища

Ще борят агресията с повече психолози в училищата

В парламента се състоя дискусия „Родителите, конфликтите, агресията и закрилата на децата“. Кръглата маса се проведе по инициатива на Комисята по въпросите на децата, младежта и спорта. Участие взеха омбудсманът Мая Манолова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, депутати, експерти и психолози, работещи по проблемите, свързани с насилието и агресията сред подрастващите, предаде Novini.bg.

Председателят на Комисията Славчо Атанасов заяви, че проблемът с агресията е много голям и дълги години не е решаван. Проблемът не може да бъде решен с магическа пръчка, това е резултат от 27 г. безхаберие, подчерта Атанасов. От Държавната агенция за закрила на детето представиха данни за работата им по случаите на родителски конфликти през тази година, като подчертаха, че се наблюдава тревожна тенденция на запазване на един относително постоянен брой на случаите на деца, израстващи в процес на раздяла на родителите, при които децата се въвличат в спора.

От Агенцията заявиха, че до този момент техните служители работят по над 11 000 сигнала на деца в риск в различни направления. Психологът Иван Игов подчерта, че по тази тема вече 20 г. се работи и много документи, изготвени от такъв тип дискусии, залежават в чекмеджетата на различни агенции и министерства. Игов настоява да бъдат променени учебните програми, тъй като те отблъскват учениците от образователната система, да бъдат изградени нови учебни сгради, както и да има ясно разделение на учениците на начално, основно и средно образование. Психологът поиска в едно учебно заведение да не учат повече от 500 ученици, за да може всички да се познават.

По време на дискусията стана ясно, че през настоящата учебна година се предвижда да бъде увеличен броят на психолозите и педагогическите съветници.

Източник: novini.bg