Ученици

Щадящо правосъдие за проблемни деца

Правосъдният министър Екатерина Захариева и омбудсманът Мая Манолова дадоха старт на общественото обсъждане на Закона за детското правосъдие.

Законът предвижда закриването на интернатите, които ще бъдат заместени от нови институти максимално близки до естествената среда. В тях ще се настаняват до 10 деца. У нас в поправителни домове има 205 деца. 50 от тях са на възраст под 14 години. В затвора в Бойчиновци лежат 20 деца. 4 са с присъда за убийство.

Основно децата биват хващани с дрога или пък да извършват кражба. През 2015 година регистрираните малки престъпници са 5362. От тях 1322 са на възраст от 8 до 13 години, 4040 са между 16-17 години. 2374 деца са хванати в кражба. 400 са хванати с дрога.

Често децата са хващани в бягство от къщи или просия. За тях ще се прилагат само възпитателни мерки.

Много често децата, извършили престъпление, са жертва, подчерта Екатерина Захариева. Според нея мерките спрямо децата трябва да са превъзпитание, а не наказание.

Омбудсманът Мая Манолова на свой ред сподели тревогата, си как се спазват правата на децата. Децата имат право на втори шанс, подчерта тя. Зад всяко дете в конфликт със закона, по думите й, стои цяла редица възрастни, които са се провалили. Ние сме длъжници на тези деца, изтъкна Мая Манолова. Според нея правосъдната ни система е безхаберна към децата в конфликт със закона.

Източник: news.bg