Училища

Шоколадовата гимназия – на европейско ниво

Въпреки, че съществува от едва 16 години, професионалната гимназия „Вализар Пеев“ в Своге е сред отличниците в конкуренцията с подобни по света. Там отбелязаха празника с откриване на нови училищни кабинети.

„Такова училище няма дори в Германия“, похвали Шоколадовата гимназия просветният зам. министър Милена Дамянова. Гимназията съществува като самостоятелно учебно заведение от 1994 г. За патрон на училището е избран Велизар Пеев ­ основоположник на шоколадовата индустрия в България и създател на свогенската фабрика за шоколад, информира всекидневникът „Монитор“.

„Искаме училището да достигне европейско ниво на преподаване и материална база. Затова работим неуморно в тази насока“, споделя директорът на школото Станчо Атанасов, който не скри гордостта си от вида на новите стаи.

Обстановката в различните кабинети е тематична. В този по физика оставаш с впечатление, че си в музей по астрономия, а ключовите моменти от българската история по стените на кабинета по история те потапят в различни епохи от съществуването на България.

Оборудването е модерно и ново, предразполагащо към учене и мотивиращо както преподавателите, така и учениците.

„Всички се впечатляват от плазмите и модерните кабинети. По-голямата част от оборудването е благодарение на бюджета на училището. Някои от парите са заделени дори и от полагаемите бонуси за учителите, защото искат да работят в уютна среда“, обяснява още директорът.