Мнения Ученици

Шокиращо насилие сред ученици: Какви са причините за младежката агресия?

16-годишен тийнейджър беше намушкан с нож от 15-годишно момче. Тежкият инцидент станал заради публикация в интернет.

Състоянието на прободения младеж е много тежко заради прободните рани в областта на врата, корема и ръцете. По-късно се разпространява видео в интернет, в което 15-годишният нападател разказва за случилото се, потвърждавайки действията си.

За причините, довели до шокиращата агресия сред учениците, в студиото на Bulgaria ON AIR говориха психологът Христо Монов и  бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

„Разрушаването на системата за сигурност показва, че се разрушава и ценностната система на хората в такава несигурна среда. Това показва, че оттук нататък ще живеем в общество, в което начинът на разрешаване на конфликтите ще е ръгане с нож“, песимистичен бе психологът Христо Монов.

Проф. Николай Радулов обобщи свое наблюдение, че още в училищата носенето на нож „повдига авторитета на учениците“.

„Такива оръжия се продават свободно в магазините за оръжия и са общодостъпни. Вероятно е учителите да виждат, но учениците не се и крият, а учителите вече не смеят да направят забележка. Границата между доброто и злото е размита при младите, те дори биха влезли във физическо стълкновение с учителя“, каза още Николай Радулов в „България сутрин“.

Според Христо Монов е нямало да се стигне до там, ако предварително е било работено с нападателя.

„Тази проява не е просто „късосъединителна“ реакция. Явно дълго време е живял в обстановка, в която е бил жертва на това, че е дете от смесен брак“, заяви той.

Специалистът акцентира на липсата на обществени структури, с които да се „хващат“ такива деца и добави, че ако отсега се етикетира като престъпник, ще бъде лишен от възможността да се поправи.

„Голяма част от родителите избягват да пускат децата си да играят на улицата, тя е опасно място. За съжаление децата не четат. Играят на компютърни игри, гледат YouTube, а повечето филми са свързани с агресия. Повечето игри също са от военен тип и те претръпват – считат, че да нанесеш щета на някого е нормално“, каза Николай Радулов и добави, че е нужен нов подход и структури, както и промени на системата за ранно разкриване на престъпленията.

Източник: bgonair.bg