Ученици Учители

Школски директори с призив „Дари лаптоп”

Школски директори призовават в социалните мрежи да им бъдат дарени стари лаптопи, които обаче още са годни за употреба – за да включат децата в дистанционното обучение.

Техниката в 21 век много бързо остарява и мнозина са заменили своите компютри с по-нови модели, независимо че старите им все още работят добре. За да може учениците да ги използват за учебна цел, трябва да бъдат двуядрени компютри, с минимум 4 GB RAM.

„Приятели и хора от моя приятелски кръг, обръщам се към всички, които имат стари, но работещи лаптопи, които не ви трябват и не използвате, с молба да ги дарим на учениците от нашето малко селско училище. Много са малко тези, които имат лични устройства, повечето нямат такива и няма как да участват в дистанционното обучение, организирано от училището в тази ситуация. Ако искате да помогнете, можете да го направите, като директно им изпратите своя стар, но използваем лаптоп. Пишете ми на лични и ще ви дам адрес за изпращане”, написа на стената си във Фейсбук директорката на ОУ „Васил Левски” в село Караджово Красимира Благоева. Преди това споделила затрудненията си и апела в групата на директорите от цялата страна, а много от тях се заели на свой ред да разпространят призива.

Проблемът, пред който сме изправени, стои пред всеки директор на училище с деца от уязвима група, каза Благоева. В момента в ОУ „Васил Левски” в Караджово всички учители прилагат дистанционно обучение. Обратната връзка обаче е на няколко писти – лично от ученика, от родител, по телефона, с попълнен работен лист през образователния медиатор Бойчо Кочев, на когото сутрин Красимира Благоева лично връчва предпазни средства за обходите в махалата.

„За част от нашите ученици наистина няма вариант – категорична е тя. –  В същото време сигурно има хора, които са си купили нова техника и са забравили старата в шкафа. Сега могат да се освободят от нея, като помогнат на някого. Точно сега е моментът да се прояви солидарност. През първата седмица на извънредното положение учителите показахме, че можем да бъдем консолидирани, да си помагаме и да  търсим начин да помогнем на всяко дете”.

Около 20 устройства биха покрили нуждите на всички деца в Караджово, които имат дигиталните умения и веднага биха могли да се включат в електронното обучение от разстояние.

На апела на директорката вече е реагирала неправителствена организация от София, както и колеги от други училища. Ако постъпят повече устройства от необходимите, школските шефове ще ги преразпределят помежду си според нуждите на учебните заведения.

 

Източник: marica.bg