Ученици

Шефове на синдикати подкрепиха обучението на четиригодишните

Четиригодишните деца отиват в детската градина не за да учат, а за да се работи с тях по настоящите програми. Това е категоричното мнение на председателя на синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

В този смисъл никъде не е казано, че те ще започнат специализирано обучение, допълни тя по време на участието си в телевизионен дебат на тема „Новият Закон за образованието – между потребностите и възможностите на учениците“.

Тя обясни и мотивите за въвеждането на задължителната подготовка за четиригодишните.

„Държавата да поеме държавната издръжка и на децата в детските градини, така както пое на шестгодишните, на петгодишните, да поеме и на четиригодишните. Защото местната власт, общините не са достатъчно богати да осигурят издръжката им“, коментира Такева, цитирана от Агенция Фокус.

Мнението й беше подкрепено от Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

„Като говорим за задължения, аз мисля, че няма нищо лошо в това, защото ако обсъждаме един нов закон и говорим само за препоръки в него, нещата никак няма да се случат“, сподели той.

„Няма държава в Европа, където обхватът да е 100 %. При нас четири, петгодишните били на 80 %, но те вероятно ще се повишат с този текст, че ще бъдат задължително подготвени от четиригодишни и в това няма нищо лошо“, посочи още Петров.