Шест процента от родителите не виждат полза от компютърна грамотност за децата им

Шест процента от родителите не виждат полза от компютърна грамотност за децата им

Интересни данни, отнасящи се до житието на родните ученици и техните материални придобивки, мнението на родителите, както и цялостен поглед над родното образование изнесоха централните печатни медии.

Един приличен процент, какъвто е 16, от родителите са категорични, че децата им трябва да седнат зад компютрите още преди да са навършили 5 години.

Според 36% от родителите, децата трябва да започнат да имат достъп до компютър от 5 до 8-годишна възраст, а също толкова са на мнение, че този процес трябва да стартира от 9 до 12 години. Едва 1,8% смятат, че децата не трябва да имат достъп до компютри.

70% от семействата смятат, че за наследниците им е особено важно да получат обучение в електронен вид, тъй като отговаря напълно на изискванията на съвремието.

1/3 от майките и бащите смятат, че училищата са изцяло отговорни за осигуряване на достъп до новите технологии

Половината от домакинствата с ученик или ученици имат и използват настолен компютър, който е един за семейството. Малко над 30% използват семейния лаптоп. С процент повече са тези от тях, които имат собствено преносим компютър. 18.4% използват личен настолен.

13,6 % от родителите искат гаранции, че няма да има “зловредно съдържание” в уроците. Други 20,5 на сто смятат, че имат право да контролират съдържанието на образователните игри.

Любопитен е и още един факт. В условия на безпрецедентен бум на информационните технологии и особено навлизането им в сферата на образованието, цели 6% смятат, че за децата им компютърната грамотност няма да е от полза за професионалната им реализация.

Източник: Труд

Коментари във Facebook