Ученици

Шест процента от родителите не виждат полза от компютърна грамотност за децата им

Интересни данни, отнасящи се до житието на родните ученици и техните материални придобивки, мнението на родителите, както и цялостен поглед над родното образование изнесоха централните печатни медии.

Един приличен процент, какъвто е 16, от родителите са категорични, че децата им трябва да седнат зад компютрите още преди да са навършили 5 години.

Според 36% от родителите, децата трябва да започнат да имат достъп до компютър от 5 до 8-годишна възраст, а също толкова са на мнение, че този процес трябва да стартира от 9 до 12 години. Едва 1,8% смятат, че децата не трябва да имат достъп до компютри.

70% от семействата смятат, че за наследниците им е особено важно да получат обучение в електронен вид, тъй като отговаря напълно на изискванията на съвремието.

1/3 от майките и бащите смятат, че училищата са изцяло отговорни за осигуряване на достъп до новите технологии

Половината от домакинствата с ученик или ученици имат и използват настолен компютър, който е един за семейството. Малко над 30% използват семейния лаптоп. С процент повече са тези от тях, които имат собствено преносим компютър. 18.4% използват личен настолен.

13,6 % от родителите искат гаранции, че няма да има „зловредно съдържание“ в уроците. Други 20,5 на сто смятат, че имат право да контролират съдържанието на образователните игри.

Любопитен е и още един факт. В условия на безпрецедентен бум на информационните технологии и особено навлизането им в сферата на образованието, цели 6% смятат, че за децата им компютърната грамотност няма да е от полза за професионалната им реализация.

Източник: Труд